Produktumok 8. - Wikipédia az oktatásban

wikipedia-logo-hu_svg.png

Kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Wikipedia-logo-hu.svg/892px-Wikipedia-logo-hu.svg.png

 

Manapság a diákokat mindenhonnan rengeteg információ éri. Sokszor előfordul azonban, hogy ezt az információrengeteget a nem tudják kritikusan szemlélni, és sűrűn elfogadnak olyan tartalmakat, amik nem feltétlenül fedik a valóságot. 

 

Az egyik legkönnyebben elérhető, tudományosnak látszó oldal a Wikipédia. 

Nagyon megosztja az embereket ez az internetes felület, hiszen a felhasználók által szabadon szerkeszthető, így azonban az emberek élhetnek, és visszaélhetnek a tartalmakkal, és a nem túl gyakorlott olvasó belefuthat rossz információkba is.

Ezek ellenére azonban úgy gondolom, hogy a tanítás során fontos megismertetni a gyerekekkel ezt a szabad enciklopédiát, hiszen nagyon sok mindenre tudják hasznosítani, csak tudatosítani kell bennük, hogy az információkat kritikával kell kezelni.

 Pozitív dolognak tartom, hogy a tartalmakhoz forrásmegjelölést kell csatolni, hivatkozni kell arra, honnan származik a szöveg. Ez azért lehet hasznos, mert a diákokat elnavigálhatja a megfelelő szakirodalomhoz.

Tehát a lényeg, hogy a források kritikai szemlélésére is már korán el kell kezdeni a nevelést, és ennek egyik sarokköve a Wikipédia oldal lehet.